Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Çekirdek Cevapları

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Hücre Sayfa 135, 136, 137, 138 Çekirdek Soruları ve Cevapları 

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Çekirdek Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı

DÜŞÜNÜP YORUMLAYINIZ

Ökaryot hücrelerde kalıtım materyalinin çift katlı zar ile çevrili olmasının amacı nedir?

  • Cevap: Ökaryot hücrelerde kalıtım materyalinin çift katlı olmasının amacı, DNA’nın korunmasını sağlamaktır. DNA’nın korunması genetik varyasyonların da gerçekleşmesinin koruma altına alınması demektir. DNA’nın korunması hücrenin korunmasıdır. Hücrede canlılık faaliyetlerinin devam etmesi için DNA’nın koruma altında olması önemlidir. Ökaryot hücrelerde organeller DNA tarafından yönetilmektedir. DNA, genetik devamlılık için önemlidir.

ARAŞTIRINIZ

Çekirdeksiz hücrelerin yaşam sürelerinin, çekirdekli hücrelere göre daha kısa olmasının sebeplerini araştırınız.

  • Cevap: Çekirdeksiz hücrelerde çekirdek birimleri sitoplazma içinde bulunmaktadır. Hücrenin yönetilmesi için çekirdekteki faaliyetler oldukça önemlidir. Çekirdeksiz hücrelerde yönetim faaliyetleri çok güç karşılanmaktadır. Bu nedenle çekirdeksiz hücrelerin yaşam sürelerinin çekirdekli hücrelere göre daha kısa olduğu görülmektedir. Çekirdekli hücrelerde çekirdek hücre yönetiminde ve canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesinde etkin rol oynar. Çekirdeksiz hücrelerin buna mukavemeti oldukça düşüktür. Çekirdeksiz hücreler bu nedenle kısa süreli yaşar.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı

DÜŞÜNÜP YORUMLAYINIZ

Ökaryot hücrelerde DNA moleküllerinin özel proteinlere sarılmış olması, hücreye ne gibi faydalar sağlar?

  • Cevap: Ökaryot hücrelerde DNA molekülü çift katmanlı bir şekilde sarılıdır. Bu DNA’nın korunması içindir. DNA’nın özel proteinlerle sarılı olması da canlılık faaliyetlerinin denetim ve yönetim altında olmasını kolaylaştırır. Genetik materyallerin korunması ve faaliyetlerinin devam edebilmesi için protein yapılarıyla sarılı olması protein yapılarına bağlıdır. proteinler hücrede canlılık faaliyetlerinin devam etmesini sağlar.

 9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı

Sonuçlandıralım
1. Lügol çözeltisi veya metilen mavisi boyasının preparata ilave edilmesinin amacı nedir?

  • Cevap: Lugol çözeltisi, 1829 yılında Fransız fizikçi Auguste Lugol tarafından 1829 yılında bulunmuştur.Hücrenin şeklini belirlemede kullanılır.Daha çok bitkilerde kullanılır çünkü karbonhidratın ayracıdır. Karbonhidrat bulunan maddeyi mavi, lacivert-mora boyar.
    Preparatta hücre çekirdeğini boyamak içinse metilen mavisi kullanılır.

2. Hücrede bulunan hangi yapıları incelediğiniz kesitte görebildiniz?

  • Cevap: Çekirdek, çekirdek zarı, çekirdek sıvısı, stoplazma, endoplazmik retikulum görebilirsiniz. Diğer yapılarda görülür fakat hem bilmek hem de incelemek gereklidir. En net görünen yapılar bunlardır.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı

Sonuçlandırma

1. İncelediğiniz preparatta hücrelerde bulunan yapılardan hangilerini gördünüz?

  • Cevap: Şunları gördük. Mikroskopta incelenen soğan zarı hücresi geometrik şekillidir. Köşeli kısımları belirgindir. Mikroskopta soğan zarı hücresinin; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek kısımlarını görmek mümkündür.

2. İncelediğiniz hücrelerin bitki hücreleri ile arasındaki farklar nelerdir?

  • Cevap: Işık mikroskobunda yapılan gözlemlerde bile bitki ve hayvan hücresi arasındaki farklar izlenebilir. bitki hücresinin çeperinde selüloz vardır. Hayvan hücresi ise selüloz çeper içermez. Selüloz bitki hücresine belli bir dayanıklılık ve şekil verir. Hücre çeperi vakuolleşen protoplastların yüksek osmotik basıncına karşı koyar. Turgor ve hücre zarı arasındaki dengeyi sağlar ve hücrenin patlamasını önler. Hayvan hücresi ise değişken şekillidir. Bitki ve hayvan hücresi genelde aynı organellere sahiptir.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135, 136, 137, 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Biyoloji Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!