9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa32 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32
Uygulama
♦ Kırmızılahanayı küçük parçalara bölünüz.
♦ Kestiğiniz lahana parçalarını bir cam kâse içine alarak üzerine sıcak su ilave ediniz.
♦ Hazırladığınız karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletiniz.
♦ Suyun renginin zaman geçtikçe koyu mora dönüştüğünü görebilirsiniz.
♦ Karışımı, soğuduktan sonra bir süzgeç yardımıyla süzünüz.
♦ Farklı maddelerin asitlik-bazlık oranını belirlemek için bu çözeltiyi belirteç olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kırmızılahanadan elde edilen belirteç çözeltisinin rengi, pH değerine bağlı olarak değişir (Görsel 1.27). pH değeri yaklaşık 7 olan belirtecin rengi mordur. pH değerinin düşük yani asitliğin fazla olması durumunda belirtecin rengi kırmızıya döner. pH 7’den daha yüksek ise belirtecin rengi mordan maviye, çok daha yüksek ise yeşile döner.
Görsel 1.27: a) Kırmızılahana b) belirteç çözeltisinin (sağda) asit (solda) ve baz (ortada) ile verdiği tepkime♦ Farklı maddelerin pH’ını belirlemek için önce hazırladığınız belirteç çözeltisinden cam bardaklara eşit miktarda koyunuz.
♦ Bardaklara eşit miktarlarda sırasıyla limon tuzu, sirke, bebek şampuanı, içme suyu, karbonat, toz sabun ve çamaşır deterjanı ilave ediniz.
♦ Belirteçlerdeki renk değişimlerini gözlemleyip not alınız.
- Cevap: Mesela renk değişimi itibari ile lahanadaki renkler baskın olduğu için konulduğu kaptaki rengin hemen mor rengini aldığını gördük.
1. Bardaklardaki çözeltilerin renk değişimlerine bakarak kullandığınız maddelerden hangilerinin asidik hangilerinin bazik olduğunu söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Kırmızı lahana yapısında antosiyanin içerir. Antosiyanin pH değerine duyarlı yapıdadır. Bu nedenle asidik koşullarda kırmızı, bazik koşullarda ise mavi renk alır.
2. Maddelerin pH derecelerini daha net ölçebileceğiniz yöntemler nelerdir?
- Cevap: pH bir maddenin asit yada baz özelliğini ifade etmekte kullanılan ölçü birimidir. 0-14 aralığında bir scala olarak ölçülür. pH değeri 0-7 arasında ise maddemiz asit, pH değeri 7-14 arasında ise maddemiz baz özelliğindedir. Maddelerin kabaca asit mi, baz mı olduğu turnusol kağıdı ile ölçülür ancak bu scala tam olarak ph değerini veremez. Günümüzde pH değerinin hassas olarak ölçülmesi için geliştirilmiş dijital pH Metreler bulunmaktadır. pH metreler çözeltiye batırıldığında birkaç saniye içerisinde çözeltinin pH’sını hesaplayabilmektedirler.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap