Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 210 Cevabı

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 210 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 210 Cevabı

8. Bazı varyasyonların kalıtsal olmaması nasıl açıklanır?

  • Cevap: Eşeysiz üreme, vücut hücrelerinde meydana gelen mutasyon

9. Biyolojik ıslah çalışmalarının önemini açıklayınız.

  • Cevap: İstenilen özelliklere sahip ve verimi yüksek canlı elde etmek

10. Son zamanlarda antibiyotik kullanımını azaltmak amacıyla sosyal medya üzerinden Sağlık Bakanlığının bilgilendirme çalışmaları, reçetesiz antibiyotik satışının yasak olması, hekimlerin gerekli olmadıkça antibiyotik ilaçları yazmamaları dikkatinizi çekmiştir. Bu durumun sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmaları sonucu hastalıkların tedavi edilememesi

11. Doğal seçilim ile yapay seçilimin farkları nelerdir?

  • Cevap: Doğal seçilimde değişen çevre şartları sonucu canlılar elenirken yapay seçilimde insanlar tarafından canlılar seçilerek elenir.

Böceklerde pestisit direnci ilk olarak 1947 yılında karasineklere uygulanan DDT’ye karşı bulunmuştur. Pestisitlere karşı direnç gelişimi sonucunda zararlılarla mücadelede başarısızlık görülmesi 1 nedeniyle aşırı dozda ve sık ilaçlama yapılmakta bu da ürün maliyetini artırmaktadır. Böceklerde 1 salgılanan bazı enzimler; büyüme, gelişme ve beslenmeyi sağlarken pestisitin zararlı etkisini de 1 azaltır ve böylece bu enzimler sayesinde pestisite karşı direnç gelişir. Direnç gelişiminin hızı; zararlı canlının üreme hızına, göç durumuna, pestisit uygulama dozu gibi durumlara bağlıdır. Tarımsal üretimde yanlış uygulamalar sonucu doğal seçilimle oluşan pestisit direncini farklı verileri  kullanarak da ispatlamak mümkündür. Örneğin İngiltere’de endüstriyel devrimle doğal seleksiyon  sonucu doğada yalnızca koyu renkli güvelerin kalması durumu ortaya çıkmıştır. Bir süre sonra da  doğadaki popülasyonun tamamen koyu renkli formlardan oluştuğu belirlenmiştir. Yine aynı yıllarda  bitkilerde görülen ağır metal toleransı da doğal seleksiyon sonucu oluşmuştur.

12. Böceklerde pestisitlere karşı oluşan direnç, pestisitin kullanılmasından önce mi sonra mı ortaya çıkmıştır? 

  • Cevap: Pestisit kullanılmadan var olan enzimler sayesinde pestisit kullanılınca direnç gelişir.

13. Bir türde pestisit direncinin kısa zamanda oluşması, türe ait hangi özellikler sayesinde gerçekleşir?

  • Cevap: Canlının üreme hızına, göç durumuna bağlı olarak değişir.

14. Endüstriyel kirliliğin ortaya çıkması sonucu güvelerin doğal seçilim yoluyla hayatta kalmasını sağlayan faktörler nelerdir?

  • Cevap: Mutasyon, mayoz ve döllenme sonucu oluşan koyu renk güvelerin değişen çevreye uyum sağlaması ile sayılarının artması.

15. Doğal seçilimle ilgili olarak
I. İnsanlar tarafından gerçekleştirilir.
II. Türün sahip olduğu biyolojik çeşitliliği azaltır.
III. Adaptasyonu sağlar.
IV. Kültür canlılarının üretilmesinde kullanılan yöntemdir.
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) I ve II
B) II ve III
C) I, II ve III
D) I , II ve IV
E) ) I, II, III ve IV

  • Cevap: B

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Biyoloji Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap