10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 17 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Tuna Matbaacılık
İnterfaz G1, S ve G2 evrelerinden meydana gelir. Şekil 1.5’i tekrar inceleyiniz. Hücrenin büyüme süreci olan G1 evresinde hücre içindeki protein sentezi ve organel sayısı artar. Metabolizması hızlanan hücrenin içindeki organik maddelerin üretimin- deki artış nedeniyle sitoplazma hacmi fazlalaşır. Belirli bir olgunluğa ulaşan hücreye bölünme komutu verilir. S evresinde DNA kendini eşler. S evresi geçirmeyen hücre bölünemez. DNA eşlemesi tamamlandığında hücre G2 evresine geçer. Hücre büyümeye devam eder ve sentrozom eşlenir. Böylece hücre, bölünme hazırlığını tamamlamış olur. Gelişmiş bitki hücreleri ve mantar hücrelerinde sentrozom yoktur. Profaz evresini daha iyi anlayabilmek için Şekil 1.6’da verilen interfaz sonundaki hücrenin durumunu inceleyiniz.
Mitotik Evre
Hücre döngüsünün yaklaşık %10’luk kısmını mitotik evre kapsar. Hücrede önce mitoz (çekirdek bölünmesi) daha sonra da sitoplazma bölünmesi (sitokinez) meydana gelir.
• Profaz: Adından da anlaşılacağı gibi mitozun ilk evresidir. Profaz sırasında hem çekirdek hem de sitoplazma içinde değişiklikler olur. Çekirdek içindeki kromatin iplikler kısalıp yoğunlaşarak kromozomları oluşturur. Hücre bölünmesi sırasında kromozomların kısalıp yoğunlaşması, serbestçe hareket edebilmelerini kolaylaştırır. Peki, interfaz evresinde kalıtım maddesinin kromatin iplik şeklinde olmasının avantajı ne olabilir? Bu evrede kromatin ipliğin uzun ve yoğunlaşmamış hâliyle kendini eşlemesi çok daha kolay olacaktır. Bu sebeple kromatin iplik profaz evresinde kromozom hâline gelir. Eşleşmiş kromozomların her biri birbirlerine tutunmuş özdeş iki kardeş kromatit hâlinde gözlemlenir. Sitoplazma içinde iğ iplikleri oluşmaya başlar. Bunlar iki sentrozomdan uzanan mikrotübüllerdir. Sentrozomlar birbirlerinden uzaklaşırken aralarındaki mikrotübül demetlerinin boyu uzar. Çekirdek zarı ve çekirdekcik parçalanır. Peki, sentrozomu olmayan gelişmiş bitki hücrelerinde iğ iplikleri nasıl oluşur? Gelişmiş bitki hücrelerinde mikrotübül organize edici bölge iğ ipliklerini oluşturur. Profaz evresinin ilk aşaması ve son aşaması incelendiğinde hücrede meydana gelen değişiklikler çok daha iyi anlaşılabilir
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap